Over ons

Christelijke muziekvereniging Juliana is een trotse vereniging uit Marken met een fanfareorkest, malletband en leerlingenorkest. Ook hebben we een ‘opstaporkest’ voor leerlingen die net zijn begonnen met muziekles. Zo laten we hen al snel kennis maken met het plezier van samen muziek maken!

Naast onze vaste gezelschappen, zijn er ook kleinere wisselende ensembles die op verschillende momenten optreden. Zo hebben we een feestband, de Voor Anker-band, een saxofoonkwartet en koperkwintet.

Tijdens ons jaarlijkse voorjaarsconcert geven wij met alle leden van onze vereniging samen een optreden: dit concert is gratis toegankelijk en onder meer bedoeld om onze donateurs te bedanken. Maar iedereen is hier welkom!

Lid worden?

Je bent welkom! Of je nu jong of oud bent en een instrument wil leren bespelen, of het eerder hebt gedaan en weer wil oppakken: iedereen is welkom. Wil je meer informatie? Mail dan naar info@julianamarken.nl. Laat een gebrek aan Marker klederdacht je niet tegenhouden. We kunnen altijd een outfit voor je regelen.

Kosten

Voor volwassen leden is de contributie voor Juliana 160,00 euro per kalenderjaar. Voor jeugdleden (tot 18 jaar) is het 75,00 euro. Hiervoor krijg je een instrument in bruikleen, repetities met dirigent en de bladmuziek.

Onze geschiedenis

Hoe het begon: fanfarekorps

Christelijk Fanfarekorps Juliana werd op 10 mei 1910 opgericht. Dit gebeurde nadat muziekgezelschap Olympia uit Monnickendam een aantal muzikanten uit Marken vroeg om mee te spelen tijdens het feest bij de geboorte van prinses Juliana in 1909. Deze muzikanten waren hierover zo enthousiast dat ze samen een blaasorkest oprichtten. Bij oprichting bestond dit orkest uit 8 mannen. Eerst groeide het aantal leden niet snel; in 1933 waren er nog maar 15 leden. Daarna groeide het orkest uit tot het huidige formaat: ons fanfareorkest.

Hoe het verder ging: drumband

Tijdens een optreden introduceerde erelid Hein Zeeman naast de blazers ook het slagwerk; de muziek kreeg hierdoor een extra dimensie. In 1972 was Hein medeoprichter van de drumband. Die kreeg in de loop der jaren zelfs een extra jeugd-drumband. Later werd de drumband door de uitbreiding met melodisch slagwerk, de malletband. En die bestaat tegenwoordig nog steeds!

100 jaar en Koninklijk

Op 10 mei 2010 bestond onze vereniging 100 jaar. Dit hebben wij gevierd met een jubileumreceptie. Onze feestvreugde werd extra verhoogd doordat de burgemeester van Waterland een Koninklijke Erepenning aan onze vereniging toekende. Wij zijn sindsdien dus een Koninklijke muziekvereniging!

Leden muziekvereniging Juliana Marken op Koningsdag
Leden muziekvereniging Juliana op Koningsdag vanuit de Kerktoren
Muziekvereniging Juliana Marken geeft een loopoptreden

Foto’s en filmpjes

Op onze social media plaatsen we foto’s en filmpjes van onze huidige activiteiten. Maar we hebben ook een archief. Een greep hieruit: foto’s van 1974 – 1980. Onze geschiedenis in krantenknipsels lees je hier:

Ben je in het bezit van foto’s van vroeger of nu? Als je deze wilt delen, ontvangen wij die graag via info@julianamarken.nl.

De foto’s op deze website danken wij aan Jan Cornelis Boes en Sanja Lucardie!

Optreden muziekvereniging Juliana Marken van vroeger

De tuut

Wist-je-dat wij ook wel ‘de tuut’ worden genoemd? Dat komt door vroeger: toen werd op Marken in dialect geroepen ‘vanevend tuut op de street’ als de muzikanten ‘s avonds gingen optreden. Gewoon buiten, op straat. Wij hebben gehoord dat het dan gegarandeerd feest werd op het kerkplein! Er werden marsen gespeeld en voornamelijk vrouwen dansten op hun klompen.

Contact

Heb je nog vragen of wil je ons boeken voor een optreden? Stuur dan een mail aan info@julianamarken.nl.