Opleidingen

Via ons kan je muziekles volgen: individuele muziekles en algemene muzikale vorming (AMV). Het opstaporkest is ook een soort muziekles: hierin kun je leren om samen met anderen leerlingen muziek te maken. Hiernaast organiseren wij muziekprojecten op basisschool de Rietlanden op Marken en bij de bijschoolse opvang Sportify Kids. Hiermee willen we kinderen kennis laten maken met muziek maken. Op deze pagina lees je alle informatie over de muzieklessen.

Waarom zou je muziekles willen?

Naast dat het leuk is, is muziek maken goed voor je! Uit onderzoek naar het effect van muziek op de hersenen, kwamen belangrijke conclusies:

 • Muziek maken stimuleert bij kinderen het luisteren, taalverwerking, leesvaardigheid en emotionele intelligentie.
 • Muzikale training helpt bij de behandeling van dyslexie.
 • Zelf muziek maken heeft een groter positief effect op de hersenen dan alleen maar luisteren naar muziek.

Lees meer over het onderzoek in opdracht van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Trommel
Leerlingen muziekles
Slagwerkinstrumenten

Individuele muziekles

Bij een individuele muziekles krijg je van een professioneel, bevoegd docent les om een instrument te leren bespelen. Het instrument krijg je (in bruikleen) van onze vereniging. Je kunt op ieder moment in het jaar starten met muziekles. Als je muziekles hebt, ben je meteen lid van onze vereniging – de contributie is verwerkt in het lesgeld.

Op dit moment is er muziekles van de volgende docenten:

 • Bugel, trompet, cornet, bariton en euphonium: Mariëlle Streun
 • Slagwerk: Louis de Blieck
 • Trombone: Louis de Blieck
 • Saxofoon: Pedro Silva
 • Hoorn: Rieta Mulder

Kosten

De individuele muzieklessen organiseren wij met ondersteuning van de Stichting Opleiding voor Amateurmusici (SOAM). SOAM bepaalt het lesgeld voor het kalenderjaar daarop ieder jaar in december. Als kind (tot 18 jaar) betaal je in 2024 voor 40 lessen van 20 minuten 457,50 euro. Hiervoor krijg je naast de lessen ook het instrument in bruikleen van Juliana, de lesboeken én de kosten voor een eventueel muziekexamen. Het cursusjaar loopt van januari t/m december. Stroom je op een later moment in het jaar in, dan berekenen wij de kosten naar rato.

Proefles

Twijfel je of muziekles iets voor je is? Neem dan een proefles; zo kun je het proberen. Een proefles is op ieder moment in het jaar mogelijk. De les kost in 2024 11,50 euro. Als je geen instrument hebt, kun je dat voor je proefles van ons lenen.

Aanmelden voor muziek- of proefles

Stuur om je aan te melden voor muziekles of een proefles een mail aan secretariaat@julianamarken.nl. Vermeld hierbij in ieder geval:

 • Welk instrument je wilt leren bespelen
 • Je naam en geboortedatum (de docent wil graag weten hoe oud je bent)
 • Het e-mailadres waarop je bereikbaar bent

Wij nemen na je aanmelding zo snel mogelijk contact op.

Ouder dan 18?

Dan kan je privéles volgen van een van de hierboven genoemde docenten. De tarieven verschillen per docent. Wij kunnen jou in contact brengen met de docent. Stuur hiervoor een e-mail aan secretariaat@julianamarken.nl. Als je zelf geen instrument hebt, kun je lid worden van Juliana. Dan krijg je een instrument van de vereniging in bruikleen.

Opstaporkest

Het opstaporkest is een verlengde van de individuele muzieklessen. Doel is om samen te leren spelen én om daar het plezier in te ontdekken. Leerlingen hoeven geen contributie te betalen om mee te spelen in het orkest: dit bieden wij gratis aan. Het opstaporkest repeteert op woensdag van 16.30 – 17.15 uur in dorpshuis Het Trefpunt op Marken onder leiding van Rianne Schoemaker.

Algemene muzikale vorming

Voor kinderen in groep 2, 3 en 4 organiseren wij lessen algemene muzikale vorming (AMV). De kinderen maken tijdens deze lessen kennis met ritmes, muzieksoorten, slagwerkinstrumenten, melodische instrumenten en blaasinstrumenten. De lessen worden gegeven door Rianne Schoemaker. Zij is muziekdocente en muzikant, afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Er zijn twee momenten in het jaar waarop AMV-leerlingen kunnen starten: na de Kerstvakantie en na de zomervakantie. De lessen zijn op woensdagen van 15.15 – 15.45 uur in dorpshuis Het Trefpunt op Marken. De lesreeks wordt afgesloten met een voorspeelavond.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van het aantal lessen. In de eerste reeks van 2024 zijn er 14 lessen van 30 minuten en kost het 95 euro per kind. Wil je meer informatie of je kind opgeven voor de (volgende) reeks? Stuur dan een mail aan secretariaat@julianamarken.nl. Vermeld bij het opgeven de naam en geboortedatum van je kind, samen met jullie adres, mailadres en telefoonnummer.

Leerlingen en leraren bij voorspeelavond

Voorspeelavonden

Twee keer per jaar organiseren wij een voorspeelavond. Dan laten de AMV-leerlingen, lessende leerlingen en het opstaporkest horen wat ze hebben geleerd. Iedereen mag komen luisteren: voor de bappes en bessies is dit hét moment om te komen luisteren naar hun kleinkind!

Contact

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail aan info@julianamarken.nl.